El universo

Este último trimestre hemos trabajado el proyecto de “El universo” y no os podéis imaginar la de cosas que hemos aprendido.

Trabajar por proyectos nos permite buscar respuestas a preguntas, necesidades, inquietudes,… que se plantean nuestros alumnos. Esta vez, el tema seleccinado fueron “los planetas” pero poco a poco, hemos ido investigando más cosas sobre nuestra galaxia y todo lo que nos rodea.

Aquí podéis ver, como nos ha quedado el mural de los planetas junto a los trabajos de inveHemos hecho un mural que podéis ver a continuación.

Mural realizado por los alumnos de Segundo A y Segundo B.

En él, podemos ver el sol con los ocho planetas a su alrededor. Debajo de cada planeta hemos descrito las características más importantes de cada uno de los planetas. Cerca de la tierra, podemos ver la estación espacial internacional y el Telescopio Hubbel.

Después de disfrutar de la investigación, los alumnos han podido decorar el mural con unos astronautas muy peculiares. Si os acercáis a verlos igual conocéis alguno.

      

También hemos aprendido el rap de los planetas, aprende con nosotros:

Cuando estudiamos las constelaciones, buscamos diferentes fotografías en internet, pero nos aparecían fotografías difíciles de interpretar. Así que decidimos escribir un correo electrónico al Observatorio de la Universidad de Valencia, para pedirles si nos podían enviar alguna foto en la que pudiéramos observar el cielo nocturno. Cuál fue nuestra sorpresa que nos contestaron rápidamente y fueron muy amables con todas las fotografías que nos mandaron.

Aquí os dejamos el correo con los enlaces y la explicación de lo que podemos observar en cada fotografía.

 Hola! Som la classe de segon A del CEIP Carmelo Riopoll d´Ontinyent. Aquest trimestre estem estudiant l´univers i ens està agradant molt.

Ens agrada estudiar els planetes i les constel·lacions, el que passa és que com no venim a l´escola per la nit, hi ha coses que no podem viure en directe. 

Estem investigant les fotos que trobem a internet, però trobem molts muntatges d´ imatges que no són reals i no veiem ninguna del cel de nit.  Per favor, cabria la possibilitat de què ens enviareu alguna foto del cel de nit, des de el vostre Observatori?
Hi ha alguna aplicació que ens pugueu recomanar per a instal.lar a l´ordinador de l´aula o a les tablets?
Esperem la vostra resposta.
Gràcies, la classe de Segon A. 
Aquesta va ser la seua resposta:

Hola Inma.

El que passa és que el cel nocturn a ull nu és diferent de com l’obté una càmera fotogràfica, perque per a fer fotografia nocturna augmentem el temps d’exposició; per example, l’obturador de la càmera el deixem obert durant 30 segons, acumulant tota la llum que arriba del cel durant tot eixe temps en un únic fotograma. Això l’ull no ho pot fer, perque com necessitem vore moviment, l’ull “refresca” els “fotogrames” cada milisegón aproximadament. Així, el temps d’exposició de l’ull és d’un milisegón, mentres que amb una càmera el pots fer tan gran com vullgues. A mes, el “diafragma” de l’ull, és a dir, el diàmetre de la pupila és d’uns 5 milimetres per la nit, mentres que una càmera fotogràfica tipo reflex te una òptica mes gran, per la qual cosa també arreplega mes llum.

Dit tot això, ací vos envie algunes imatges del cel obteses des del nostre observatori en Aras de los Olmos:
Vos ho comente sobre les fotos:

https://observatori.uv.es/images/morfeoshow/el_oao-6857/big/1.jpg
Cúpula del telescopi T50, amb una estrela fugaç molt a prop, durant la pluja d’estreles de les leònides.  https://observatori.uv.es/images/morfeoshow/el_oao-6857/big/2.jpg
La Via Làctia, al sud, i cap a l’horitzò un mar de nubols baixos que refleteixen les llums de les properes poblacions de Titaguas, Tuejar i Alpuente.

https://observatori.uv.es/images/morfeoshow/el_oao-6857/big/3.jpg
La constelació d’Orio sobre la cúpula del telescopi T60. Molt a prop de la cúpula es veu el cinturó i l’espasa d’Orió. L’estrela mes brillant, cap a l’esquerra, és Sirius.

https://observatori.uv.es/images/morfeoshow/el_oao-6857/big/4.jpg

La cúpula del T50 i en primer terme una travina centenària. A la part dreta de la imatge destaca el gran rectangle de la constelació de Pegàs, i al centre, sobre la travina, Cassiopea.

https://observatori.uv.es/images/morfeoshow/el_oao-6857/big/5.jpg

La cúpula del T50, la travina centenària i sobre ella la Via Làctica. Darrere la travina destaca la llum de la ciutat de València, encara que estiga a 100 km.

Vos envie també una panoràmica diurna de l’observatori (al fons a la dreta, la cúpula del T50, en primer terme la del T60, entre mitges el sostre d’apertura total del T40 (la travina no es veu perque la tapa este edifici, queda darrere) i a l’esquerra del tot la residencia dels astrònoms:

https://observatori.uv.es/wp-content/uploads/2017/01/PANORAMICA.png

i un video explicatiu; les imatges son reals, només hem superpossat damunt alguns elements de text explicatius:

https://www.youtube.com/watch?v=vGV21Wuvq9Y

En quant a aplicació, una molt realista en quant a aspecte és Stellarium:

http://www.stellarium.org/es/

Stellarium es una aplicación que muestra exactamente lo que se ve cuando se mira a las estrellas. Es muy fácil de usar, lo hemos instalado en el ordenador y hemos podido investigar. También lo podéis instalar en vuestras tablets.

Aquí os dejamos alguna de las imágenes de Stellarium:

Desde aquí dar las gracias, a Fernando J. Ballesteros por dedicarnos su tiempo y conocimientos y  al Observatorio de Aras de los Olmos (OAO), que es la estación de observación del Observatorio Astronómico de la Universidad de Valencia.

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: